Materiály piercingových šperků

Velký vliv na zahojení piercingu má materiál šperku. Piercingové šperky se dělají skoro z čehokoliv: různých metalů (titan, ocel, niob, platina, zlato, stříbro aj), umělých materiálů (PTFE – teflon, silikon, bioplast, akryl), skla, přírodních materiálů (kosti a rohy, jantar, kamen, dřevo, bambus aj), ale bohužel ani polovina z těchto materiálů není vhodná na to, aby se dávaly do čerstvých propichů. Naše tělo má imunitní systém, který braní negativním vlivům vnějších podnětů, čímž v podstatě je piercing, proto do čerstvého propichu dáváme nejvíce biokompatibilní materiály.
And the winner is….
  1. Titan – v nynější době se dává do čerstvých piercingů nejčastěji. Skoro všechny slitiny titanu, které se užívají při výrobě piercingových šperků, patří do implantační třidy, široce se používá slitina Titan G 23 (Ti6Al4V ELI). Titan je lehký, na rozdíl od oceli není tak lesklý a trochu tmavší, může měnit barvu eloxováním – elektrochemickým procesu, při kterém materiál nemění své vlastnosti. Takto můžeme dosáhnout skoro jakékoliv barvy kromě černé, černý titan se dělá pomoci speciálního nátěru. Je vysoce odolný proti řezu.
  2. Zlato se používá pro různé šperky již století, je vysoce biokompatibilní materiál, zejména jeho „nejčistější" varianta – 24 karátů obsahující 99 % zlata, která ale není použitelná ve výrobě šperku kvůli své měkkosti. Ve výrobě se používají slitiny s různými příměsi, nejznámější jsou 18K (obsah zlata cca 75%) a 14 K (obsah zlata cca 58 %). Šperky obsahující menší procento čistého kovu nejsou pro prvotní propíchy vhodné. Dokonce i 14K bílé zlato může obsahovat nikl, tak že musíte si ho vyhýbat.
  3. Platina je výborným materiálem do čerstvého piercingu, ale vzhledem k její ceně jen občas ji najdete v zásobách českých piercingových studií. Budete-li chtít platinový šperk objednat ve zlatnictví, doporučujeme to předem zkonzultovat s piercerem, a počítejte s tím, že budete muset počkat nebo předem přinést šperk na sterilizaci.
  4. Niob svými vlastnostmi je podobný titanu, také může měnit barvu eloxováním.
  5. PTFE (teflon) a bioplast – speciální biokompatibilní plasty, které se dají sterilizovat za vysoké teploty. Bioplast byl dokonce speciálně vyvinut pro potřeby piercingové industrii. Na něj se dá nakroutit kovové nebo plastové kuličky, ale zároveň sám o sobě je měkčí a tím i bezpečnější na rozdíl od kovu, zejména pokud mluvíme o piercingem v ústní dutině, některých intimních – Christina, ale i v uších – tragus, helix (během spánku netlačí to tak moc na kůži).  Šperky z bioplastu mohou sloužit jako retainer – dá se je nosit dočasně, pokud toho vyžaduje situace – je-li třeba to skryt, musíte-li k lékaři apod.
V seznamu výše nezaznamenali jste to, co byste možná nejvíc očekávali tady uvidět – starou dobrou chirurgickou ocel. Dle posledních evropských nařízení její použitelnost v piercingu byla velmi limitovaná kvůli častému výskytu alergických reakcí na nikl, který je v oceli. Bylo nařízeno, že se teď do čerstvého piercingu lze dávat jen takové materiály, které obsahují maximálně 0,2 um/cm² niklu. Tomuto standardu odpovídají jen 2 slitiny oceli: 316L a 316 LVM. V Black House Tattoo se snažíme vyhnout i minimálnímu riziku výskytu alergické reakce (kontaktní dermatitidy) a proto ocelové šperky jako první nepožíváme.
Některé druhy skla jsou sterilizovatelné a ve větších velikostech jsou méně křehké, což umožňuje je používat ihned po provedení piercingu.
Krátce zmíníme proč ostatní materiály, které jsme uvedli na začátku, se nehodí do čerstvého piercingu. 
https://plus.google.com/116216133539652251584/posts/XeWisc2u2wF
0
Populární články
Objednat se teď